PREPORUKE ZA PRUŽANJE USLUGE OSOBNE ASISTENCIJE

Objavljeno: 17. 03. 2020 - Vijesti

OBAVIJEST – Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH

“Uz sva neophodna pridržavanja preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te sukladno preporukama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a u svrhu zaštite zdravlja korisnika i osobnih asistenata te njihovih, SOIH preporučuje:

  1. Korisnicima usluge osobne asistencije da zbog novonastale situacije vezano za širenje koronavirusa da ukoliko je moguće potrebe podrške organiziraju u krugu obitelji. Korisnicima koji žive sami preporučuje se da potrebe zadovolje s minimalnim aktivnostima osobnog asistenta (neophodni transferi, hranjenje, kupanje i slično) kako bi se što više smanjili izloženost korisnika i osobnih asistenata.
  2. U slučaju potrebe obavljanja vanjskih aktivnosti (nabava lijekova, potrebnih namirnica i slično) da se osobne asistente što manje izlaže situacijama u kojima dolazi do neposrednih kontakata.
  3. prilikom obavljanja kućanskih poslova (pranja, čišćenja i slično) nužno je osigurati osobnom asistentu zaštitnu opremu (rukavice, maske i sredstva za dezinfekciju).

Molimo vas da se pridržavate svih preporuka, s obzirom na opasnosti koje postaju sve veće, a time smanjite potencijalno širenje zaraze.

Ni u jednom trenutku ne propustite pratiti službene informacije, a u privitku vam dostavljamo brojeve na koje se u svojim lokalnim sredinama možete obratiti u slučaju eventualne zaraze.”

SOIH_Obavijest za uslugu osobne asistencije