POZIVAMO VAS NA SAJAM TRADICIJSKIH I UMJETNIČKIH OBRTA

Objavljeno: 18. 09. 2018 - Galerija

U subotu, 22. rujna 2018. godine na imanju Udruge u Bukovlju svi zainteresirani imati će priliku upoznati obrte koji se stotinama godina prenose s naraštaja na naraštaj. Tradicionalni i umjetnički obrti bogatstvo su naše povijesti, ali i bitna sastavnica za razvijanje naše budućnosti. Tradicijski obrti su obrti za koje je potrebno posebno poznavanje zanatskih vještina i umijeća u obavljanju djelatnosti te koji se obavljaju pretežnim udjelom ručnog rada, a koji se tehnikama proizvodnje i rada, namjenom i oblikom oslanjaju na obrasce tradicijske kulture, pa u tom smislu mogu simbolizirati lokalni, regionalni ili nacionalni identitet. Umjetnički obrti su obrti koji se odlikuju proizvodima i uslugama visoke estetske vrijednosti, dizajnom, likovnim i drugim rješenjima uz naglašenu kreativnost i individualnost majstora obrta –umjetnika.

Udruga Regoč godinama provodi aktivnosti u cilju očuvanja autohtonih hrvatskih, a posebno slavonskih obrta, kao što je tkanje tepiha i tkanje šokačkih ponjava. Time promičemo njihov razvoj i promociju.

U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom Udruga Regoč se povezala sa Sekcijom tradicijskih i umjetničkih obrta pri Udruženju obrtnika Slavonski Brod kako bismo zajedničkim nastojanjima otrgli zaboravu tradicijske i umjetničke obrte. Na imanju Udruge svi zainteresirani moći će vidjeti rad kovača, opančara, remenara, lončara, košaraša, te upoznati se s izradom cekera od komušine, tkanjem tepiha,tkanjem šokačkih ponjava te izradom lutki u šokačkoj nošnji.

Uz bogat program, moći ćete probati domaći grah i roštilj, lepinjice, kolače, razna pića, a sve s ciljem prikupljanja donacija potrebnih za rad Udruge.