“Mentalna retardacija – stigmatiziranje ili prepoznatljivost”

Objavljeno: 14. 03. 2012 - Vijesti

Predstavnici naše udruge sudjelovali su na Okruglom stolu koji se održao pod  nazivom „Mentalna retardacija – stigmatiziranje ili prepoznatljivost“ u organizaciji Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom, Zagreb, 13.ožujka 2012. održao  u Hotelu Central u Zagrebu.

Moderator okruglog stola, predsjednica Hrvatskog saveza Mirjana Jakovčev, prof. u uvodnom dijelu obrazložila je potrebu sazivanja okruglog stola.

Osobe s mentalnom retardacijom ulaze u skupinu invalidnih osoba . U svakodnevnom životu koristi se i naziv: „osobe s teškoćama u razvoju”, „ osobe s posebnim potrebama” no u novije vrijeme koristi se naziv „osobe s intelektualnim teškoćama”, iako to nije najsretniji i najspretniji naziv.
Iskustva roditelja govore kako različitost u terminologiji može narušiti dosljednost primjene zakona, pa i negiranje nekih povlastica i prava. Uporaba nove definicije nije pravno regulirana u različitim zakonima i područjima djelovanja usmjerenih na intelektualne teškoće, rabe se različite definicije, a neophodno je koristiti preciznu i stalnu definiciju u cjelokupnom zakonodavstvu i politici svih predviđenih područja djelovanja.

Koliko je rasprava na ovu temu bila potrebna pokazuje i broj (više od 40) sudionika na okruglom stolu koji su duže od 2 sata iznosili svoja mišljenja, stavove, problematiku i iskustva uporabe različitih termina u svakodnevnom životu. Kvaliteti rasprave je uvelike doprinijelo i sudjelovanje uvaženih gostiju iz SOIH-a, predstavnika Ministarstva socijalne politike i mladih, profesorica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, profesora rehabilitatora iz školskih ustanova, te predstavnika udruga iz cijele Hrvatske (Sl.Brod, Nova Gradiška, Vukovar, Čakovec, Karlovac, Rijeka, Ludbreg, Orahovica i dr.) koji su sa svojim članovima klubova sudjelovali u raspravi. Naši članovi Tomislav Mlinarić, Vladimir Bošnjaković i  Davorin Matanović predstavili su se prisutnima i pomogli u pripremi okruglog stola,  donoseći prisutnima osvježenje.

Na okruglom stolu su se mogla čuti različita mišljenja i stručna stajališta o uporabi terminologije, te je preporuka skupa da se počne rabiti termin intelektualne teškoće.

Konačno usuglašavanje i zauzimanje jedinstvenog stava o uporabi/mijenjanju termina , naziva Hrvatskog saveza i naziva udruga članica iz „osobe s mentalnom retardacijom“u drugi naziv, donijet će se na Skupštini Hrvatskog saveza najavljenoj za svibanj 2012.