MEĐUNARODNI SKUP O ZAPOŠLJAVANJU OSOBA S INVALIDITETOM

Objavljeno: 30. 03. 2012 - Vijesti

Zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske – SOIH, organizirala je u Vukovaru 26. ožujka Međunarodni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom.
Skup je okupio eminentne stručnjake za navedenu problematiku iz zemalja Europske unije i iz Hrvatske.

[spacer height=”20px”]

Među uglednim predavačima iz EU i Hrvatske uspješnim predavanjem istaknula se i predsjednica naše Udruge gđa. Mirjana Jakovčev,prof koja je svojim predavanjem na temu „Zapošljavanje osoba s mentalnom retardacijom“ iznošenjem problematike na ovu temu i predstavljanjem mogućih rješenja polučila pozitivne reakcije i komentare stručnjaka i sudionika skupa.

Ocjenjeno je kako u Hrvatskoj polako dolazi do pomaka u zapošljavanju i društvenoj skrbi prema osobama s invaliditetom, no naglašeno je da još uvijek postoje brojni problemi koji usporavaju i otežavaju njihovo brže zapošljavanje.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prvoj polovici prošle godine zaposleno je 20 posto više osoba s invaliditetom nego u cijeloj 2010.godini što je rezultat intenziviranja poticajnih mjera prema poslodavcima koji često s tim mjerama nisu ni upoznati. Danas u Hrvatskoj osobe s invaliditetom najteže dobivaju posao, a najlakše ga gube. Kao primjere u EU u kojima se vodi kvalitetna skrb o osobama s invaliditetom spomenuta je Danska, Nizozemska i Španjolska. Najavljeno je da će ulaskom u EU Hrvatska morati dodatno voditi računa o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Hrvatska će morati podići stopu zapošljavanja na 75%. To nači da će i 75% osoba s invaliditetom, koje su sposobne za rad i žele raditi,će morati zaposliti – rekao je Guemes – zamjenik izvršne direktorice EDF-a, koja okuplja 80 milijuna osoba s invaliditetom u Europi.