Aktivnosti svakodnevnog života

Ponovno smo zasadili naš vrt – 14.05.2012.
Naši članovi vrijedno rade i raduju se polodovima svoga rada.

 

Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom kroz trogodišnji program koji je odobren od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kroz planirane i organizirane sadržaje kontinuirano svojim korisnicima  pruža uslugu poludnevnog boravka, svakodnevno u trajanju od 8 -16 sati za 25 osoba s mentalnom retardacijom. Udruga kroz organizrirani poludnevi boravak pruža podršku obiteljima osoba s mentalnom retardacijom te ujedno omogućava korisnicima  kvalitetno i korisno  organizirano vrijeme kroz različite sadržaje.Važan dio tih sadržaja je i svladavanje  aktivnosti svakodnevnog života kako bi se korisnici što više osamostalili u obavljanju svakodnevnih poslova.

U prvoj godini provedbe programa  izabrano je osam korisnika (Tomislav M., Nikolina S., Jozefina I.,Mario B., Drago K., Sanja J.,Melita S.,Adam K.) s kojima se intenzivno radi na svladavanju  aktivnosti svakodnevnog života s naglaskom na učenje kuhanja jednostavnih jela, higijene posuđa i pribora za jelo, higijene prostora,  higijene tijela i odjeće,  prostiranje i glačanje rublja, korištenje raznih aparata svakodnevne upotrebe,  kupovini i korištenju novca, kretanje gradom, upoznavanje ustanova u gradu, komunikacija i socijalizacija.

Svi naši korisnici vrlo rado uče i  sudjeluju u svakodnevnim aktivnostima, stječu nove sposobnosti i navike, osjećaju se važnima i korisnima, te rado ističu što su novo naučili. Već prepoznajemo naše najbolje kuhare, najvještije u prostiranju i glačanju rublja, one koji su najstručniji u poslovima čišćenja i higijeni prostora i sl.

Posebno nam je drago kada uspjehe u aktivnostima  svakodnevnog života  naših korisnka ističu i njigovi ponosni  roditelji jer naučene vještine primjenjuju i kod kuće,  te kada vidimo da za vrijeme poludnevnog boravka korisnici rado sami  jedni drugima međusobno  pomažu kako bi svi što bolje savladali pravilne tehnike pri kuhanju, postavljanju stola, glačanju, usisavanju i sl., te na taj način još više razvijaju osjećaj  vrijednosti  prijateljstva i međusobne solidarnosti.

U  uspješnom svladavnju aktivnosti svakodnevnog života našim korisnicima kontinuiranu podršku i nadzor pružaju voditeljica Kluba – Gordana Palikuća (soc.radnik) te Iva Jakovčev (njegovateljica).